Samarbete
Under hösten 2018 började jag (Lisa) samarbeta med Karlslund på www.karlslundriding.com
Jag har alltid gillat deras produkter, både kvalité och designmässigt. Ska bli en spännande tid framöver och jag är så glad för detta samarbete. Jag är mycket nöjd med min nya sadel Kontakt 3, som ger en nära kontakt med hästen samtidigt som den ger en bra sits.
Keilir avkommor
Dom första avkommorna efter vår hingst Keilir är här och ser otroligt fina ut! Keilir fribetäcker sommaren 2018 på Väsby Stuteri i Roslagen. Välkommen med ditt sto.
Keilir från Svanberga
Helgen den 24-24 maj gick vår hingst Keilir in i första klass. Keilir är fem år gammal efter Embla frá Ríp och Oliver frá Kvistum.
Examen på Hólar
Lördagen den 19 maj tog jag äntligen min examen på Hólar. En mycket högtidlig dag. I inlägget nedanför finns text om examensdagen i ett reportage av Ishestnews.
Inlägg av Ishestnews
Hólarclinic
Inlägg av Ishestnews.se
I slutet av april höll tredje års eleverna på Hólar en clinic i Akureyri på norra Island. Clinicen hade temat “Vägen till Landsmót” med fokus på Gaedingakeppni och hur man bygger upp en häst enligt träningspyramiden. Clinicen är en del i elevernas utbildning och eleverna red sina egna hästar som de har med till skolan. Ishestnews träffade de fyra svenska eleverna, Elin Bössfall, Sandra Jónsson, Johanna Häggman och Lisa Lantz för en spontan pratstund om det roligaste med utbildningen på Hólar och framtidsplanerna. Se videointervju nedan:
http://ishestnews.se/islandnyheter/hang-med-pa-holarclinc-videointervju
Ny träningsanläggning
Fr.o.m 1 september 2018 kommer jag att hålla till på Väsby Stuteri i Roslagen. Där kommer jag att ta emot hästar på inridning, träning samt hålla lektioner och kurser. Väsby erbjuder bra ridvägar, ridhus och ridbana. Välkomna att höra av er för mer information.
FEIF – Konferens ”Teaching to teach”
Helgen 23-25 mars hölls den årliga FEIF-konferensen på Hólar. Under denna helg fylldes det stora ridhuset och hela stallområdet av entusiaster från alla världens hörn som alla har en sak gemensamt – passionen för Islandshästen. Denna helg hade fokus på pedagogik och inlärning och kallades därför för ”teaching to teach”.
Efter en lång tids planering av lärarna på skolan tillsammans med oss elever var det dags att dra igång helgen på fredag eftermiddag och det var många som väntade spänt på läktaren efter vad som skulle komma att visas nere i manegen. En blandning av föreläsningar, clinics och ridlektioner fyllde helgen, både teoretiskt och praktiskt. En rad av kända namn inom islandshäst och allmänt i hästvärlden deltog. Bland annat Mette Mannseth, Anton Páll Nielsson, Eyjólfur Ìsólfsson, Þórarinn Eymundsson och Islay Auty. Vi som går det tredje året stod för mycket arbete både ”backstage” och inne i ridhuset. Vi såg till att allt fungerade med hästarna som deltog. Hämta, lämna, planera, borsta, sadla, rida och visa. Mette pratade om Hólar’s upplägg och träningspyramid på fredag förmiddag och det låg som grund hela helgen. Sedan visades vi i trean upp olika ridprov som man gör under de tre åren på Hólar.
Man visade olika sätt att lära ut på. Tóti visade upp en ridande ridlärare och pratade om fördelarna med det. Att lära ut från ryggen är ett väldigt bra sätt att vara mer delaktig som instruktör. Man kan rida bakom för att se hur ryttaren sitter eller hur hästen rör sig till exempel eller rida framför för att kunna visa eleven hur han eller hon ska göra. Kunna byta häst under en ridtur till exempel för att läraren ska kunna prova och visa på elevens häst. Tóti pratade också om att det inte är alltid man har ridhus eller en träningsanläggning att tillgå, och att använda naturen. Något som alla borde använda sig mer utav. Toni (Anton Páll) visade olika typer av privatlektioner och Inga María och Pétur Örn pratade om hur hästar och elever lär sig.
Jag hade som uppdrag denna helg att hålla en grupplektion för att visa upp hur vi gör det under utbildningen på Hólar. Detta är något vi lär oss och använder främst i ettan och tvåan, i trean håller vi mest privatlektioner. Jag stod i ridhuset och instruerade fyra personer i min klass med hästar som används i skolan. Samtidigt satt Mette på läktaren och instruerade mig igenom en mikrofon som alla på läktaren kunde höra. Undervisning på flera plan eftersom att Mette instruerade mig, samtidigt som jag instruerade eleverna som i sin tur lärde sina hästar. Detta var en väldig rolig och lärorik upplevelse och att använda oss av grupplektioner är oftast väldigt givande. Det viktigast här är att ridläraren hjälper alla elever, planerar och sätter rimliga krav, använder kroppsspråk och rösten bra, och självklart positionen, att läraren ser eleverna väl.
Under lördagskvällen höll Eyjólfur Ìsólfsson en mycket uppskattad clinic där han pratade om övergångar och varför det är så viktigt. Han pratade om att ”en häst är bara en häst” och att ”hästen är perfekt som den är”. Hästens jobb är att vara häst i naturen, och det klarar den av perfekt. Men att uppfölja våra krav att vara ridhäst, det är vårt ansvar att lära hästen det. Han pratade om halsringen och hur mycket vi kan använda den i träningen av hästen för att göra det enklare för hästen att förstå, och för att undvika att ta hästen i munnen. Att arbeta hästen ifrån marken och bara övergångar från halt och fram i skritt, är grunden till allt. Det är något som man alltid kan öva på och förbättra pratade han om. Att kunna stanna hästen genom att svänga hästen är också viktigt, inte minst i säkerhetssynpunkt när man sitter på hästen. Eyjólfur hade med sig fyra olika ryttare med sina hästar där han visade olika steg i träningen. Under kvällen efter middagen var ”teachers corner” i skolan där lärare fortsatte att presentera olika utlärningsmetoder. Det var också möjligt för alla deltagare att kolla på elevers C-uppsatser från hösten. Konferensen avslutades på söndag eftermiddagen med en frågepanel där det var fritt fram för folk att fråga och diskutera.
Efter en mycket lärorik och inspirerande helg var det dags för allt folk att bege sig hem och vi i klassen gick direkt till stallet för att träna våra hästar. Trots att huvudet var trött och fullproppat med ny lärdom, var alla motiverade och fulla med inspiration och ville bara sätta fart och träna hästar, som jag tycker ger denna helg högsta betyg.